Temperatur, element och drag i lägenheten

Under hösten upplever vi att det är kallt i lägenheten, är något fel?

Nedan är lite information som vi hoppas ska klargöra varför det blir så här varje höst.

1. Vi har fjärrvärme i vårt hus och det systemet kommer med en viss tröghet. Det tar 12 timmar av kyla innan värmen kopplas in, vilket innebär att när temperaturen ligger på gränsen så kommer det att vara något kallare i huset, än när vintern verkligen slagit till.

2. Enligt världshälsoorganisationen anses optimal inomhustemperatur ligga mellan 18–24 grader. Vårt system är inställt på att hålla temperaturen kring 21 grader. Det är en kompromiss mellan komfort, miljö och kostnader. Termisk komfort är väldigt individuellt och oavsett vilken inställning vi har kommer åtminstone 5 % vara missnöjda. För varje grad vi höjer temperaturen stiger våra uppvärmningskostnader med 10 %.

3. Vi har bara frånluftsventilation i vårt hus. Det innebär att tilluften sugs in genom friskluftsintagen och den enda förbehandlingen är de filter vi byter en gång per år. Det innebär att luften inte är förvärmd, till skillnad från ett från- och tilluftssystem. När elementen är varma värms tilluften upp något så att den stiger upp förbi fönstren. Framförallt nu under hösten uppstår ett fenomen där elementen fortfarande är kalla, med följden att den kalla luften rinner ut på golvet. Det kan då bli obehagligt kallt nära golvet runt friskluftsintagen. Innetemperaturen mäts dock normalt i vistelsezonen (0,6 m från yttervägg, 1,5 m höjd från golvet). Vid en kontrollmätning under oktober i en av de lägenheter där vi haft klagomål var medeltemperaturen 22 grader (21,2-23,2 ⁰C).